DEN HAAG - Bijna dertig kippen, een haan, en twee ganzen zijn het onderwerp van een kort geding dat dinsdag diende bij de voorzieningenrechter in Den Haag. De bewuste dieren zijn eigendom van de familie Oosterbaan uit Hoevelaken. Met de rechtszaak wil de familie voorkomen dat hun pluimvee wordt gedood bij de vogelpestbestrijding in de Gelderse Vallei.

Volgens advocaat B. van der Goen zitten de huisdieren van de familie al ruim zeven weken in hun hok en zijn ze nog steeds kerngezond. De raadsman pleit voor het enten van de dieren. Voor ruimen is volgens Van der Goen geen wettelijke grondslag, omdat in de Brusselse regels alleen het ruimen van pluimveebedrijven genoemd zou worden.

Jurist T. Topp, die het woord voerde namens het ministerie van Landbouw, benadrukte dat de regels die de EU heeft opgesteld zowel voor bedrijven als hobbyisten gelden. Vaccinatie is volgens Topp niet mogelijk omdat dit de export van Nederlandse pluimveeproducten zou verhinderen.

Vaccinatie

Bovendien biedt vaccinatie volgens het ministerie niet voldoende zekerheid tegen de verspreiding van het virus. Bij het toelaten van nieuwe kippen in de Gelderse Vallei zou het virus dan weer op kunnen laaien.

Volgens Van der Goen is het aandeel van hobbypluimvee in de verspreiding van het vogelpestvirus te verwaarlozen. Hier zijn de meningen over verdeeld. Volgens het ministerie van Landbouw waren de laatste twee besmettingen in de Gelderse Vallei beide bij hobbydierhouders, en worden nu nog drie hobbyisten in de Vallei verdacht van een besmetting. Volgens LTO Nederland is bij een op de twintig vogelpestbesmettingen sprake van een particuliere pluimveehouder.

Het kort geding vond plaats onder ruime belangstelling van andere hobbydierhouders. De hobbyisten hopen dat de rechtszaak gunstig uitvalt voor de familie Oosterbaan. Advocaat Van der Goen heeft al aangegeven dat hij het dan voor meer hobbykippen en -eenden zal opnemen. De rechter in kort geding doet woensdag uitspraak.