ROTTERDAM - De Stichting Vrienden van Pim en aanhangers van de één jaar geleden vermoorde Rotterdammer zijn dinsdagmiddag begonnen aan een herdenkings- en bezinningstocht in Rotterdam. Ruim duizend aanhangers lopen van Diergaarde Blijdorp naar de Korte Hoogstraat waar omstreeks 18.00 uur het beeld van Fortuyn wordt onthuld.

Bekijk video

De deelnemers dragen van alles met zich mee. Zo hebben ze witte ballonnen, speciale Fortuyn-vlaggen, posters, bloemen en collages bij zich. Ook draagt iemand een pop mee met daarop de afbeelding van Volkert van der G., de dader van de moord op de politicus. Onder de pop hangt de tekst: "Nederland wordt wakker. Volkert is een linkse terrorist en huurmoordenaar".

Stoet

De route voert langs de Rotterdamse woning van Fortuyn aan het G.W. Burgerplein. Tijdens de stoet sluiten zich steeds meer mensen aan. Bij het Palazzo di Pietro stonden ruim tweehonderd mensen te wachten. Dat deze dag in het teken mag staan van waardigheid en respect, aldus de Vrienden van Pim.

'Pimmetje was onze held'

Mensen scanderen leuzen als "Pimmetje was onze held" en "hand in hand kameraden, hand in hand voor Pim Fortuyn". Politie te paard begeleidt de stoet, die vooraf wordt gegaan door een witte open auto.

Voor het stadhuis stond de tocht even stil. "Wij gaan door, wij gaan door", schreeuwden de deelnemers. De stoet kwam rond 17.00 uur aan op de Korte Hoogstraat, waar mensen achter dranghekken moeten staan.

Dinsdag is een drukke dag voor de Vrienden van Pim Fortuyn. Al om 08.30 uur verzamelden ze zich bij het huis van Fortuyn waar ze bloemen neerlegden. De vrienden gingen daarna naar het Mediapark in Hilversum, De Keukenhof in Lisse waar een tulp werd vernoemd naar Fortuyn en begraafplaats Westerveld in Driehuis.