CANBERRA - Premier Rudd van Australië probeert de moeizame band met de oorspronkelijke bewoners van zijn land te helen. Woensdag heeft hij in het parlement excuses aangeboden voor de "vernederingen en verloederingen" die de Aboriginals hebben ondergaan.

Waarnemers spreken over een historische stap.

Het beleid van Rudd is een trendbreuk. De grote televisienetwerken zonden zijn toespraak rechtstreeks uit en in grote steden hingen videoschermen, zodat iedereen het kon volgen. Ruim duizend Aboriginals uit het hele land waren bij het parlementsgebouw bijeen gekomen om het historische moment mee te maken.

Verder

De verontschuldigingen die Rudd aanbood gingen verder dan vooraf verwacht. Hij bood de Aboriginals ook excuses aan voor alle misdragingen uit het verleden, en niet alleen excuses aan de 'gestolen generaties'. De gestolen generaties zijn kinderen die tot in de jaren zeventig gedwongen bij hun families werden weggehaald om te assimileren in een blanke samenleving.

"Wij bieden onze excuses aan voor de wetten en het beleid van de opeenvolgende parlementen en regeringen die enorm leed, pijn en verlies aan onze mede-Australiërs hebben toegebracht", aldus Rudd: "Sorry, sorry, sorry."

Oud-premiers

Bij de parlementaire zitting waren ook de oud-premiers Gough Whitlam en Malcolm Fraser aanwezig. Na het uitspreken van de verontschuldigingen werd de tekst als motie aangenomen door het parlement. Het wordt gesteund door de regeringspartij en de belangrijkste oppositiepartijen, waaronder ook de Liberale Partij van Howard.

Maatregelen

Rudd kondigde ook maatregelen aan. Hij wil het verschil in levensverwachting tussen Aboriginals en andere Australiërs verder verkleinen. Nu leven Aboriginals gemiddeld zeventien jaar korter. Ook wil de premier binnen tien jaar de kindersterfte onder Aboriginals halveren. Australië telt circa twintig miljoen inwoners van wie er 460.000 Aboriginals zijn.

Arm

De oorspronkelijke bevolking vormt de armste bevolkingsgroep van het land. Er zitten meer Aboriginals in de gevangenis, ze lijden vaker aan hartkwalen, de kindersterfte en het huiselijk geweld is onder deze groep veel hoger dan het nationale gemiddelde. Ook zijn drank- en drugsgebruik een enorm probleem onder de Aboriginals.

Tijdperk

Het nieuwe tijdperk werd dinsdag al ingeluid. Aboriginals markeerden de opening van het parlementaire jaar. Mathilda House-Williams, een van de leiders van de Ngambri-stam in Canberra, verwelkomde de parlementariërs in het land van haar voorouders. Pas daarna installeerde de gouverneur-generaal de nieuwe volksvertegenwoordigers.

Fouten

"Vandaag is met een kleine stap een begin gemaakt met het rechtzetten van de fouten uit het verleden", aldus Rudd. "Het is een belangrijke en symbolische stap." Hij zei verder dat de welkomsceremonie van de Aboriginals een nieuwe parlementaire traditie zal worden. House-Williams sprak over de "hoop van een verenigde natie door verzoening".