BRUSSEL - De Europese Commissie wil dat reizigers van buiten de Europese Unie bij binnenkomst biometrische gegevens als een vingerafdruk of een irisopname afgeven.

Dat staat in een plan van eurocommissaris Franco Frattini (justitie) om de buitengrenzen van de EU te versterken.

Bestand

De vingerafdrukken zullen worden bewaard in een enorm gegevensbestand. Doel van het voorstel is de kansen te verkleinen voor terroristen, zware criminelen en illegalen om Europa binnen te komen. Ook moeten bonafide reizigers op vliegvelden sneller door de douane kunnen.

Commissie

De commissie, het dagelijks bestuur van de EU, meent dat de reizigers binnen de 24 landen van het Schengen-gebied al zoveel vrijheid kennen dat er aan de buitengrenzen strenger moet worden gecontroleerd. De Verenigde Staten voerden het afgeven van vingerafdrukken enige jaren geleden al in. Binnen de EU gelden al afspraken voor het opnemen van biometrische gegevens in de eigen paspoorten.

Kritiek

Vooruitlopend op de voorstellen van Frattini was er al kritiek van privacywaakhonden en van sommige europarlementariërs. De EU-landen en het Europees Parlement moeten nog instemmen met de plannen.

Databank

Vorig jaar is al afgesproken dat de lidstaten hun databanken voor DNA, vingerafdrukken en nummerplaten van auto's voor elkaar openstellen. Niet om er vrijelijk in te speuren, maar wel om te controleren of een bepaalde vingerafdruk of een DNA-profiel ook in een gegevensbestand van een ander EU-land staat geregistreerd.

Brussel

Brussel wil verder met steun van de EU-regeringen een systeem waarbij vliegtuigpassagiers van en naar Europa vóór hun vlucht persoonlijke gegevens verstrekken. Frattini wil die gebruiken voor bestrijding van terrorisme en mensenhandel. Hij wil de gegevens maximaal dertien jaar bewaren.

Vragen

Vragen over ras, religieuze voorkeur of keuze van maaltijd tijdens de vlucht worden niet gesteld. Anders dan in een eerder verdrag met de Verenigde Staten over het uitwisselen van passagiersgegevens, wil Frattini wel dat wordt gemeld als minderjarigen zonder begeleiding vliegen. Dat om kinderhandel tegen te gaan.