DEN HAAG - Staatssecretaris Marja van Bijsterveldt van Onderwijs gaat met de middelbare scholen overleggen over een onderzoek naar de urennorm. Dat heeft zij dinsdag gezegd in reactie op de eis voor dergelijk onderzoek van de VO-raad, de koepelorganisatie van scholen in het voortgezet onderwijs.

Van Bijsterveldt stelt dat zij de Tweede Kamer eerder al had toegezegd een onderzoek uit te voeren. De VO-raad wil de evaluatie echter al op korte termijn.

Urennorm

Gedurende de studie moet de staatssecretaris een bandbreedte voor de urennorm laten gelden van 890 tot 1040 uur, stelt de VO-raad. "In het debat met de Kamer heb ik reeds toegezegd dat ik in de handhaving redelijkheid en billijkheid zal betrachten", stelt Van Bijsterveldt.

De VO-raad eist verder dat de boetes aan zestien scholen die veel te weinig lesgaven, wordt ingetrokken. De staatssecretaris laat in het midden of zij op deze eis ingaat.

Afspraken

Van Bijsterveldt herinnert de scholen eraan dat de VO-raad afgelopen najaar afspraken met haar maakte over versoepeling van de minimumnorm. "Ook de Tweede Kamer stemde in met deze koers en met de vervroegde evaluatie", aldus de staatssecretaris.

Eerder dinsdag verwierpen de scholen de afspraak die hun koepelorganisatie met Van Bijsterveldt maakte.