MOSKOU - De Russische president Vladimir Poetin neemt de uitnodiging aan om in april de NAVO-top in de Roemeense hoofdstad Boekarest bij te wonen. Dit heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov dinsdag gezegd.

Het is voor het eerst dat Rusland gevraagd is aan te schuiven op een top van NAVO-regeringsleiders. De NAVO en Rusland moeten op "enkele terreinen de lucht klaren", verklaarde een woordvoerder van de NAVO nadat de uitnodiging vorige maand was gestuurd.

Bij de top van de 26 NAVO-landen van 2 tot 4 april gaat het onder meer over de eventuele toetreding van Oekraïne en Georgië tot het bondgenootschap. Moskou is fel gekant tegen het NAVO-lidmaatschap van de twee voormalige Sovjetrepublieken.

Raketafweer

Een ander punt waarmee het Kremlin moeite heeft is de Amerikaanse raketafweer in Polen en Tsjechië. Poetin kan dat eventueel direct bespreken met de Amerikaanse president George Bush, die ook wordt verwacht.

Bij de NAVO-top worden zeer veel regeringsleiders verwacht. Onder meer zijn uitnodigingen verstuurd naar de niet-NAVO-landen die deelnemen aan de operatie in Afghanistan, evenals de Verenigde Naties, de Wereldbank, G8 en donorlanden als Japan.