BRUSSEL - De Europese politie organisatie Europol moet meer bevoegdheden krijgen om sekstoerisme en seksuele uitbuiting van kinderen tegen te gaan. Die verklaring zullen Europarlementariër Jules Maaten en Tweede Kamerlid Fred Teeven woensdag in het Europees Parlement afleggen.

De twee politici organiseren dan in het parlement in samenwerking met de kinderrechtenorganisatie Terre des Hommes een seminar over dit onderwerp. Ook andere Europarlementariërs zullen de verklaring ondertekenen. Daarin wordt om concrete maatregelen gevraagd.

Afhankelijk

Volgens Maaten moet Europol zowel met mensen als bevoegdheden worden versterkt. "Nu is Europol afhankelijk van nationale politiediensten en kan niet meer doen dan het doorgeven van informatie aan andere politiediensten", zegt Maaten.

Hij ziet vooral oplossingen in het in de gaten houden van mensen die bekend staan als afkomstig uit pedofiele circuit. "Nu is het in Nederland mogelijk mensen die naar Thailand gaan en daar kinderen misbruiken, in Nederland te arresteren. Maar beter is als ze ter plekke worden opgepakt."

Drugshandel

Maaten wil daarom meer kunnen doen om de politie ter plekke te ondersteunen. Hij ziet bijvoorbeeld mogelijkheden om op de Europese ambassade in Cambodja speciaal getrainde agenten te posteren die zich bezighouden met het bestrijden van sekstoerisme. Nu gebeurt iets dergelijks al in de bestrijding van drugshandel. Op ambassades zitten agenten die zich met dat onderwerp bezig houden.

Woensdag hopen Maaten en Teeven nog meer ideeën voor concrete maatregelen voor de bestrijding van sekstoerisme te verzamelen. Volgens de twee politici is dit typisch een Europese zaak.