RIJSWIJK - De komende twee weekeinden zal het op de wegen van en naar de wintersportgebieden flink druk worden. Dat meldde de ANWB dinsdag. Op de Nederlandse wegen verwacht de ANWB ondanks het begin van de voorjaarsvakantie geen extra drukte.

In een deel van Zuid-Nederland begint de voorjaarsvakantie op 15 februari. Een week later is dat het geval voor de regio's Midden en Noord.

Skigebieden

In de Alpenlanden is veel vakantieverkeer van en naar de skigebieden. Zaterdag 16 en 23 februari staan er lange files op de wegen in Zuid-Duitsland. Die files kunnen uitgroeien tot 25 kilometer of meer en staan vooral op de A3 Neurenberg-Frankfurt, A8 Salzburg-München en de A9 München-Neurenberg.

Ook in Oostenrijk is er op de laatste twee zaterdagen van februari grote kans op vertraging op de wegen, vooral vanuit de skigebieden.

Knelpunten zijn de A12/A13 Innsbruck-Kufstein, tussen Wörgl en Kufstein, de A10 Villach-Salzburg, voor de Tauerntunnel en voor Salzburg en de route via de Fernpas de B179.

Drukte

In Frankrijk loopt het op 16 en 23 februari vast op de A43 Lyon-Chambéry-Albertville en op de aansluitende N90 van/naar Bourg St.Maurice. In Zwitserland valt het wel mee met de drukte, aldus de ANWB.

Volgens het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) gaan 1 miljoen Nederlanders op pad in de voorjaarsvakantie. De verwachting van 1 miljoen voorjaarstoeristen is lager dan vorig jaar (1,1 miljoen) omdat een groot aantal scholen in de regio Zuid al was gesloten door het vroege carnaval.

Ongeveer 450.000 Nederlanders verblijven in eigen land en circa 550.000 gaan naar het buitenland. Hiervan gaat de helft naar een wintersportgebied.

Bungalow

Van de Nederlanders die in eigen land vakantie vieren, overnacht twee derde in een bungalow. Bij de buitenlandse vakanties overnacht ongeveer 30 procent in een hotel, 20 procent in een appartement en 16 procent in een bungalow.

Met circa 30 procent is Oostenrijk de belangrijkste buitenlandse bestemming, gevolgd door Duitsland (20 procent), waarbij wintersport de boventoon voert, aldus het NBTC.