BERGEN - De politie heeft zondag een eind gemaakt aan een illegale houseparty in het Noord-Limburgse Bergen die vrijdagavond was begonnen. De politie greep volgens een woordvoerder in, omdat er geen vergunning was voor het feest, er geen sanitaire voorzieningen en geen EHBO waren. Ambulances hadden geen toegang tot het terrein.

Een linie van de mobiele eenheid (ME) dreef de feestgangers vanaf 10 uur zondagmorgen rustig van het terrein richting een volgende linie, 2 kilometer verderop. Daar nam de ME geluidsapparatuur uit veertig vrachtwagens, busjes en auto's in beslag. Die zijn zondagmiddag opgeslagen in de brandweerkazerne van Bergen.

Tijdens de ontruiming werden vier mensen gearresteerd, twee van hen wegens openlijke geweldpleging tegen de ME en twee anderen wegens het niet opvolgen van een bevel van de politie. De politie gaf bovendien een rijverbod aan mensen die onder invloed van alcohol of drugs waren. Rond drie uur waren de meeste mensen en auto's uit de streek verdwenen, zo meldt een woordvoerder van de politie.

Zaterdag besloot de politie de houseparty niet te verstoren. Gemeente en politie waren bang dat de feestvierders ergens anders zouden doorgaan met hun danceparty. Burgemeester C. Klaverdijk vaardigde wel een noodverordening uit om een einde te kunnen maken aan het feest in het natuurgebied. De gemeente en politie hebben onder meer bij de gemeente Moerdijk geïnformeerd hoe ze het beste konden ingrijpen. Daar beëindigden vorig jaar 650 agenten een illegale houseparty.

Op de danceparty in het natuurgebied Bergerheide waren sinds vrijdagavond ruim 2000 feestvierders aanwezig uit onder meer Nederland, Duitsland, Frankrijk, Engeland en Tsjechië. De politie spoorde de feestgangers zaterdag met pamfletten aan te vertrekken. Daaraan gaven zij geen gehoor. De festivalgangers waren van plan zeker tot maandag door te gaan. De politie zette zondag tweehonderd ME'ers uit Gelderland, Noord-Brabant en Limburg in, ongeveer vijftig agenten en vier honden.

De gemeente neemt nu de schade op aan het natuurgebied en gaat dat maandag samen met eigenaar stichting het Limburgs Landschap schoonmaken. Overigens hebben de feestvierders zelf het terrein zo goed als schoongemaakt. Na maandag gaat de gemeente met de eigenaar bekijken wie voor de schade aansprakelijk kan worden gesteld.