NEW YORK - Enkele uren voor de VS in maart Irak aanvielen, heeft een zoon van Saddam Hussein bijna 1 miljard euro in cash opgenomen bij de Iraakse centrale bank. Dat heeft The New York Times dinsdag gemeld.

De hoeveelheid geld was volgens de krant zo groot dat er drie aanhangwagens nodig waren om het te vervoeren. Medewerkers zijn - midden in de nacht - twee uur bezig geweest om het papiergeld in te laden.

De krant, die een Iraakse functionaris citeert, zegt dat het overgrote deel in Amerikaanse bankbiljetten is uitgekeerd. Volgens de functionaris is destijds geen reden opgegeven voor de opname en is ook niet gezegd wat ermee ging gebeuren. "Als er een bevel komt van Saddam Hussein, dan ga je daar niet over in discussie." De Irakees, die anoniem wil blijven, zegt zijn informatie te hebben van financiële funtionarissen die het geld hebben overhandigd.

Qusay

Qusay, een zoon van Saddam, zag toe op die overhandiging, samen met Abid al-Hamid Mahmood, een persoonlijk assistent van de president. Beide mannen hadden een brief van Saddam bij zich waarin de transactie werd bevolen.

Het geld is voorlopig spoorloos, net als Qusay, zijn vader en assistent Mahmood. De VS zijn naar alledrie op zoek. In The New York Times bevestigt de Amerikaanse kolonel Ted Seel van de speciale strijdkrachten de transactie. Destijds bestond er al informatie dat een konvooi met aanhangers naar Syrië was gereisd.