DEN BOSCH - De 23-jarige verdachte van de schoolmoord in Hoogerheide doet dinsdag zijn eigen verdediging in het hoger beroep van zijn strafzaak. Julien C. heeft dat dinsdag gezegd aan het begin van de zitting.

Het gerechtshof respecteert zijn wens, legde voorzitter H. Harmsen uit.

Wel heeft het hof hem een advocaat toegewezen. Raadsman Henk van Dijk is beschikbaar en aanwezig als C. alsnog van gedachten verandert, aldus Harmsen.

De rechtbank veroordeelde C. vorig jaar voor doodslag tot twaalf jaar celstraf en tbs. Justitie had tegen hem wegens moord twintig jaar celstraf plus tbs geëist. De rechtbank achtte moord niet bewezen omdat volgens haar niet zeker is dat C. het plan had iemand te doden. Zowel justitie als veroordeelde ging in in beroep.

Zondebok

C. sprak dinsdagochtend weer alle getuigenverklaringen tegen. Hij ontkent dat hij op de basisschool van Jesse is geweest. Volgens hem is sprake van een juridische dwaling. "Ik zit hier als zondebok."

In een nabestaandenverklaring lieten de ouders van Jesse Dingemans weten dat het besef dat hun zoon niet meer terugkomt steeds duidelijker is. De woede tegen de dader is onveranderd. "Ons onbezorgde leven komt nooit meer terug."

Dinsdagmiddag komt de advocaat-generaal aan het woord en voert Julien C. zijn zelfgeschreven pleidooi.