ROTTERDAM - Bij de Rotterdamse woning van Pim Fortuyn worden dinsdagochtend bloemen gelegd. Het beeld dat het rustieke G. W. Burgerplein biedt is niet te vergelijken met de dagen na de moord op Fortuyn, dinsdag een jaar geleden.

Geen lange rijen mensen die geduldig wachten tot ze nabij het huis bloemen of een andere herinnering kunnen achterlaten. Af en toe meldt iemand zich met bloemen. De bewaker bij het hek van de Palazzo di Pietro laat ze door en voor wie dat wil, heeft hij een foto van het beeld van Fortuyn dat achter een schutting staat. De beveiligingsman zegt dat hij niet speciaal voor deze dag is ingehuurd. "Ik ben er elke dag, soms ook 's nachts."

Stichting Vrienden Pim Fortuyn

Wel vroeg aanwezig was de Stichting Vrienden van Pim Fortuyn. Ook (bestuurs)leden van die stichtingzij legden bloemen. Op het grasveld tegenover de woning, proberen ze een beetjede sfeer van een jaar geleden terug te roepen. Knuffels, hartjes, vlaggen en sjaaltjes met teksten als 'Mijn held' en 'Pim mijn president' liggen daar zorgvuldig uitgestald.

Alle artikelen lagen daar vorig jaar ook al. De Stichting Vrienden van Pim heeft in overleg met Simon Fortuyn een groot gedeelte bewaard om er later een tentoonstelling van samen te stellen.

In de grote steden was op straat slechts sporadisch iets te zien dat te maken had met de herdenking van Fortuyn. De speciale Fortuyn-herdenkingsvlag was nauwelijks zichtbaar in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven. Van deze vlag zijn de afgelopen weken tussen de 5000 en 10.000 exemplaren verkocht. Een enkeling hing de Nederlandse vlag halfstok.