NIJMEGEN - Een patiënte van het Nijmeegse UMC St Radboud Ziekenhuis is vorige week overleden na een verkeerde bloedtransfusie. Dat heeft het ziekenhuis dinsdag gezegd.

De vrouw kreeg bloed toegediend dat was bestemd voor een andere patiënt. Een verpleegkundige hing de zak met bloed per abuis bij de vrouw.

Collega's ontdekten de fout al snel, omdat het plotseling slechter ging met de vrouw, die al ernstig ziek en in slechte conditie was.

Drama

Een woordvoerder van het UMC St Radboud Ziekenhuis sprak van een 'groot drama' voor de familie van de vrouw, de betrokken verpleegkundige en het ziekenhuis. Volgens onderzoeken gaat bij 1 op de 15.000 bloedtransfusies iets fout.

Het incident deed zich voor op de afdeling intensieve zorg van het ziekenhuis. Volgens de woordvoerder zijn alle bestaande protocollen gevolgd bij de fatale bloedtransfusie. "Alleen is de verpleegkundige op het allerlaatste moment naar het verkeerde bed gelopen."

Protocollen

Het ziekenhuis bekijkt of aanpassing van de protocollen nodig is. Ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg onderzoekt het voorval. De gevolgen voor de betrokken verpleegkundige zijn nog onduidelijk, aldus de woordvoerster. Het ziekenhuis heeft voor opvang gezorgd.