DILI - De eerste Australische troepenversterkingen die moeten toezien op naleving van de noodtoestand in Oost-Timor, zijn daar dinsdag aangekomen.

Zij gaan de al aanwezige Australische militairen en agenten van de Verenigde Naties helpen bij het handhaven van de orde na de aanslagen op president Jose Ramos-Horta en premier Xanana Gusmao.

Een Australisch oorlogsschip ging voor anker bij de kust van de hoofdstad Dili. Het schip moet de enkele honderden extra militairen ondersteunen, die Australië op een verzoek van de Oost-Timorese regering naar Oost-Timor stuurt.

Avondklok

De extra Australiërs moeten ongeregeldheden helpen voorkomen na de aanslagen van maandag. De noodtoestand, die vooralsnog 48 uur geldt, omvat een avondklok en een verbod op bijeenkomsten en betogingen.

De nieuwe Australische troepen worden dinsdag aangevoerd met de het marineschip de HMAS Perth en met vliegtuigen. Met de versterkingen krijgt Australië in totaal ongeveer duizend militairen in OOst-Timor.

Onder controle

Ongeveer 1600 medewerkers van een politiemacht van de Verenigde Naties en de Australische militairen patrouilleren in Dili en andere steden van Oost-Timor om nieuw geweld te helpen voorkomen. "De regering van Oost-Timor heeft de situatie stevig onder controle", zei de Australische premier Kevin Rudd dinsdag. Rudd wil later deze week naar Oost-Timor reizen.