HILVERSUM - Minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) ontkent dat Nederland uit zuinigheid niet de bewaking van oud-Kamerlid Hirsi Ali in het buitenland op zich wil nemen.

"Nederland heeft niet de bevoegdheid om haar te beveiligen in het buitenland, en dat heeft ook de Franse regering niet," aldus Koenders maandagavond in het tv-programma Pauw en Witteman.

Imago

Hij erkent dat het imago van ons land geschaad kan worden door de ophef in Frankrijk over Hirsi Ali, maar vindt niet dat Nederland iets moet doen vanwege die "imagoschade".

Hirsi Ali zei afgelopen weekeinde dat ze ervoor voelt om Française te worden. Franse intellectuelen hadden geen goed woord over voor Nederland omdat ons land niet bereid zou zijn Hirsi Ali afdoende te beschermen.

Fonds

De Franse president Nicolas Sarkozy kondigde aan dat hij zal voorstellen om een Europees fonds op te richten voor mensen als Hirsi Ali, die bedreigd worden omdat ze opkomen voor de vrijheid van meningsuiting.

Koenders vindt niet dat Nederland nu een pleefiguur slaat. "In Nederland wordt Hirsi Ali beschermd. Ze heeft er zelf voor gekozen naar de Verenigde Staten te gaan." Koenders vindt dat nu in Frankrijk "heel grote woorden" worden gebruikt.