HELSINKI - Door het recente geweld in Kenia na de omstreden verkiezingen in december zijn waarschijnlijk 600.000 mensen op de vlucht geslagen.

Dat heeft VN-ondersecretaris-generaal voor Humanitaire Zaken John Holmes maandag laten weten na een driedaags bezoek aan het Afrikaanse land.

Kampen

Volgens Holmes hebben circa 300.000 ontheemden hun toevlucht gezocht tot de ongeveer driehonderd vluchtelingenkampen van verschillende omvang die door het hele land zijn opgetrokken. "Er zijn waarschijnlijk net zoveel ontheemden die niet in kampen verblijven", aldus Holmes na zijn humanitaire onderzoeksmissie in het westen van Kenia.

Rustig

Vooral in dit deel van het land sloeg de vlam in de pan na de omstreden verkiezingswinst van president Mwai Kibaki, die wordt aangevochten door oppositieleider Raila Odinga. Bij gewelddadigheden tussen aanhangers van beide partijen kwamen meer dan duizend mensen om het leven. De laatste dagen was het relatief rustig.

Donoren

De VN hebben bijna 30 miljoen euro aan noodhulp voor Kenia gevraagd van de internationale gemeenschap. Holmes zei dat donoren ongeveer de helft van dit bedrag hebben gestort en dat het resterende bedrag dringend nodig is. "Veel mensen in de kampen kunnen nergens heen. Daarom moeten we de kampen houden. Driehonderd is een zeer groot aantal om in stand te houden", aldus Holmes.

Onderhandelingen tussen de rivaliserende partijen onder leiding van voormalig VN-secretaris-generaal Kofi Annan zijn maandag hervat in een hotel in de hoofdstad Nairobi. Annan heeft de hoop uitgesproken nog deze week een akkoord wordt bereikt. Waarschijnlijk komt er een overgangsregering.