UTRECHT/HARDERWIJK - De Inspectie voor de Gezondheidszorg stelt een onderzoek in naar de recente incidenten met onderzoeksinstrumenten die niet volgens de regels zijn gereinigd. Zij gaat na of er verband tussen de gevallen bestaat.

Dat heeft een woordvoerster van de inspectie laten weten. Maandag werd bekend dat Ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk vierhonderd patiënten heeft opgeroepen voor bloedonderzoek, nadat bekend was geworden dat een onderzoeksinstrument niet volgens de regels was gereinigd.

Enkele tientallen patiënten hebben zich al bij het ziekenhuis gemeld, liet een woordvoerster maandag weten. De inspectie onderzoekt ook of soortgelijke incidenten vroeger ook voorkwamen, maar niet werden gemeld.

Testen

In overleg met de inspectie heeft het ziekenhuis in de Gelderse stad besloten het bloed te testen op hiv en hepatitis B en C. Deskundigen achten het risico op besmetting bijzonder klein, aldus het ziekenhuis.

Scoop

Het gaat voornamelijk om patiënten die vanaf 30 oktober door een uroloog met een zogeheten scoop zijn onderzocht. "De scopen worden eerst met water, vervolgens met zeep en daarna met een ontsmettingsmiddeld gereinigd. Uit onderzoek blijkt dat alleen de zeep niet is toegevoegd'', aldus een zegsvrouw van het ziekenhuis.

Twee slangetjes in het reinigingsapparaat bleken verkeerd aangesloten te zijn. Het ziekenhuis onderzoekt waar de fout ligt.

Oproep

Maandagochtend hadden zestig patiënten gereageerd nadat ze een brief met een oproep tot het doen van bloedonderzoek hadden ontvangen. Patiënten kunnen hun bloed ook bij prikposten of ziekenhuizen in de omgeving laten testen.

De resultaten van het onderzoek laten nog een tijd op zich wachten."Pas als alle patiënten zijn onderzocht, weten we de uitslag.''

Bloedcontrole

Vorige week riep het Rijnland Ziekenhuis in Leiderdorp ruim drie honderd patiënten op voor een bloedcontrole nadat was gebleken dat een naaldgeleider niet goed was schoongemaakt en ontsmet. Het gaat om een geleider die wordt gebruikt bij prostaatpuncties.

Groningen en Rotterdam-Rijnmond

In de Van Mesdagkliniek in Groningen kwam begin januari aan het licht dat het verkeerd gebruik van een prikpen tot vijf besmettingen van hepatitis B en C heeft geleid.

Een maand eerder constateerde een verzorgingshuis in Rotterdam-Rijnmond twee besmettingen met hepatitis, ook mogelijk door foutief gebruik van een prikpen.

Enquête

De inspectie stelde in 2004 vast dat de reiniging en desinfectie van endoscopen, instrumenten voor inwendig onderzoek, onvoldoende was verbeterd. Zij trok die conclusie na een enquête onder 101 ziekenhuizen.

Bovendien bezocht zij twintig hospitalen. De inspectie wil dit jaar een vervolgonderzoek houden.