DEN HAAG - Johan S., ook wel de valiumverkrachter genoemd, kan zijn verblijf in de gevangenis psychisch niet aan. Dat zei zijn advocaat Cees Korvinus maandag tijdens een pro-formazitting voor het gerechtshof in Den Haag.

Volgens de raadsman lijdt S. aan een posttraumatische stressstoornis en bedreigen en mishandelen medegevangenen hem. Korvinus pleitte dan ook voor een schorsing van de voorlopige detentie.

S. zou thuis onder elektronisch toezicht kunnen worden gesteld. Het hof weigerde hier vooralsnog op in te gaan en stelde een beslissing uit tot de inhoudelijke behandeling in maart.

Onzin

De mishandelingen en bedreigingen deed het Openbaar Ministerie (OM) maandag af als onzin. "S. doet zich zieliger voor dan hij in werkelijkheid is", aldus de officier van justitie.

De rechtbank veroordeelde S. vorig jaar tot tien jaar celstraf wegens een reeks zeer geweldadige verkrachtingen. Voordat S. zich aan zijn slachtoffers vergreep, bedwelmde hij hen meestal met valium. Hij heeft altijd ontkend schuldig te zijn aan de misdrijven. De zedenmisdrijven vonden plaats in het voorjaar van 2006.

Uitzonderlijk

De zaak kwam groot in het nieuws toen justitie in april van dat jaar een opsporingsbericht verspreidde waarin zij de man met naam en toenaam noemde en ook zijn gezicht toonde. Zo'n manier van opsporen is in Nederland zeer uitzonderlijk.

S. vluchtte naar het buitenland en werd kort daarop aangehouden in Brazilië. Dat land leverde hem aan Nederland uit. S. is voor vijf misdrijven veroordeeld door de rechtbank. Het OM heeft nog een uitleveringsverzoek voor drie andere aangiften lopen. Zodra Brazilië toestemt, kan justitie de Sassenheimer voor deze resterende zaken vervolgen.