ARNHEM - Een ex-militair die in 2006 twee jaar cel en tbs kreeg voor het schudden van zijn tweede kind dat daardoor zwaar gehandicapt raakte, heeft zijn overleden eerste baby ook doorelkaar geschud. Dat gaf hij maandag toe aan de militaire kamer van de rechtbank in Arnhem.

Volgens de aanklager is de man eerst niet vervolgd voor de dood van zijn eerste kind. Men dacht destijds dat strafrechtelijk ingrijpen de hulp aan het gezin juist zou doorkruisen.

"Achteraf had het OM daarmee de mogelijkheid gehad om het tweede tragische geval te voorkomen. Het tweede kind dat nu door het shaken baby-syndrome heel erg zwaar gehandicapt is, was dan niet geboren'', stelde de officier van justitie maandag.

De kwestie is onderzocht door de Inspecties voor de Sanctietoepassing, Gezondheidszorg en Jeugdzorg. Afgelopen november deden zij de aanbeveling dat in gevallen zoals dit gezin, altijd de persoonlijkheid van de ouder(s) moet worden onderzocht. Dat was nu niet gebeurd.

Geseponeerd

De tragische dood van het eerste kind werd voorwaardelijk geseponeerd, maar werd alsnog voor de militaire rechtbank gebracht naar aanleiding van het tweede geval, en naar aanleiding van nieuwe verklaringen die de verdachte daarna aflegde.

Doodslag

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste maandag wegens de doodslag op het eerste kind een jaar voorwaardelijke gevangenisstraf. Het OM volgt daarmee het advies van deskundigen om de huidige behandeling in de tbs-kliniek niet met cel te onderbreken.

Schudden

De 31-jarige Adriaan van P. werd in december 2004 ziedend toen zijn amper drie weken oude zoontje Jari begon te huilen. Hij schudde de baby een tijd heen en weer, totdat hij bleek en slap werd.

Hersenletsel

Het kindje lag nog twaalf dagen met hersenletsel in het ziekenhuis voor het overleed. Het tweede jongetje liep hersenletsel op waardoor hij blind werd en zich niet verder zal ontwikkelen.

Kunstmatige ademhaling

De advocaat van Van P. stelt dat van doodslag geen sprake is, omdat het kindje hersendood was, maar nog ademde. De ouders hebben samen met artsen besloten de kunstmatige ademhaling te beëindigen.

Volgens de aanklager is er medisch ingegrepen om het jongetje te redden, totdat duidelijk werd dat hij zonder medische apparatuur niet meer in leven zou blijven. Onderzoekers verklaren de dood van de baby bovendien uit het schudden van het kindje.

Uitspraak

De rechtbank doet uitspraak op 25 februari.