ADEN HAAG - Guus Kouwenhoven, de man die volgens justitie oorlogsmisdaden heeft gepleegd en verboden wapenhandel heeft gedreven in Liberia, moet twintig jaar de cel in.

Die eis sprak de aanklager maandag uit voor het gerechtshof in Den Haag. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste ook een boete van 450.000 euro.

Kouwenhoven zou zijn misdaden hebben gepleegd in de periode 2000-2003 tijdens de burgeroorlog in het West-Afrikaanse land. Volgens het OM is Kouwenhoven schuldig aan het medeplegen van oorlogsmisdaden en waren de wapens bestemd voor het regime van toenmalig president Charles Taylor.

Geldzucht

De rechtbank in Den Haag veroordeelde de Nederlandse zakenman begin juni 2006 tot acht jaar celstraf wegens wapenhandel. Hij werd vrijgesproken van het medeplegen van oorlogsmisdrijven. Het OM was het daarmee niet eens en ging in in hoger beroep. Voor de rechtbank eiste het OM ook twintig jaar gevangenisstraf.

Kouwenhoven heeft volgens justitie uit geldzucht gehandeld door zijn zakelijke belangen in het door burgeroorlog verscheurde land veilig te stellen. "Hij had ook weg kunnen gaan, maar koos er bewust voor zakelijk actief te blijven, daardoor koos hij er ook voor zich in de strijd te mengen", aldus het OM.