ROTTERDAM - Op verschillende plaatsen in het land wordt dinsdag Pim Fortuyn herdacht. De politicus werd een jaar geleden vermoord op het Mediapark in Hilversum. Plechtigheden zijn er onder meer in Fortuyns woonplaats Rotterdam en zijn geboorteplaats Driehuis. Ook wordt om zes minuten over zes op het Hilversumse Mediapark stilgestaan bij zijn dood.

Het herdenkingsprogramma op de sterfdag van Fortuyn begint in Rotterdam om 15.30 uur met een bezinningstocht langs het huis van Fortuyn. De tocht eindigt aan de Korte Hoogstraat waar burgemeester Opstelten omstreeks 18.00 uur een beeld van de vermoorde politicus onthult.

Het ruim 4 meter hoge beeld is gemaakt door Corry Ammerlaan-van Niekerk. Ze baseerde zich op de foto van Fortuyn van de verkiezingsaffiches van Leefbaar Rotterdam in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in 2002. De buste van Fortuyn staat op een zuil van ongeveer 3,5 meter hoog met de tekst Loquendi libertatem custodiamus, Latijns voor: Laten wij waken over de vrijheid van het spreken.

Het beeld staat tegenover Het Schielandshuis, het Historisch Museum aan de Korte Hoogstraat. De Stichting Beeld van Pim, die het beeld schenkt aan de gemeente Rotterdam, had het Hofplein op het oog, maar is tevreden met de Korte Hoogstraat. Dat is een prominente plaats in het centrum van Rotterdam dicht bij het stadhuis waar Pim zijn eerste politieke succes werkelijkheid zag worden, aldus de stichting.

Na de onthulling is in Het Schielandshuis een fototentoonstelling over Fortuyn te zien. Het museum toont vooral voorpagina's van kranten in de week van 6 mei 2002, de dag van de moord. De expositie Pim Fortuyn (1948-2002) is maar kort, waarschijnlijk twee weken, te zien.

Afsluitend is er dinsdag in de H.H. Laurentius en Elisabeth kerk aan de Mathenesserlaan een herdenkingsconcert. Wibi Soerjadi brengt daar vanaf 20.00 uur pianorecitals van Schubert en Chopin ten gehore, het Gelders Opera- en Operette Gezelschap zingt onder meer Die Zauberflöte van Mozart en Verdi's Nabucco.

Provesano

In Provesano, het Italiaanse dorp waar hij ligt begraven, wordt om 18.00 uur in de plaatselijke kerk een mis opgedragen aan Fortuyn, waarna bij zijn graf bloemen worden gelegd. In Driehuis is om kwart voor zes een herdenkingsceremonie bij het gedenkmonument van Fortuyn op de begraafplaats Westerveld, gevolgd door een bijeenkomst in de Parochiekerk Sint Engelmundus om 19.00 uur. Een nieuwe, witte tulp wordt om 14.00 uur in De Keukenhof in Lisse vernoemd naar Fortuyn. Broer Marten Fortuyn verricht de officiële handeling.