NEW YORK - Amerikaanse militaire aanklagers zullen de doodstraf eisen tegen zes verdachten die een centrale rol zouden hebben gespeeld bij de aanslagen van 11 september 2001 op New York en Washington. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Defensie maandag bevestigd.

De zes mannen, onder wie Khalid Sheikh Mohammed, worden vastgehouden in het detentiecentrum op de Amerikaanse marinebasis in Guantánamo Bay op Cuba. Bij de aanslagen kwamen bijna 3000 mensen om het leven. Het is voor het eerst dat gedetineerden op Guantánamo direct worden aangeklaagd in verband met deze aanslagen.

Rechten

De verdachten worden berecht door een militaire commissie die speciaal voor gedetineerden in Guantánamo in het leven is geroepen. Mensenrechtengroepen en advocaten hebben veel kritiek op de militaire commissies, omdat de rechten van de verdachten sterk zijn ingeperkt. Zij vrezen dat de verdachten geen eerlijk proces zullen krijgen. In Guantánamo worden nog rond de 275 mensen vastgehouden.

Het zestal wordt volgens brigadegeneraal Thomas Hartmann aangeklaagd voor onder meer moord, terrorisme en kaping. Hartmann is een juridisch adviseur van de militaire commissies. In totaal gaat het om 169 aanklachten die stellen dat er een "langlopend, zeer geraffineerd plan van al-Qaeda was om de VS aan te vallen".

Militaire rechter

De aanklachten en de eis tot doodstraf worden nu voorgelegd ter goedkeuring aan een militaire rechter. Daarna begint pas het proces voor een militaire commissie op Guantánamo Bay. Het leger wil de zes verdachten het liefst samen laten terechtstaan.

Brein

Naast Khalid Sheikh Mohammed, die zegt het brein achter de aanslagen van 11 september te zijn, zijn de andere aangeklaagden: Mohammed al Qahtani, de zogenoemde twintigste kaper; Ramzi bin al-Shibh, die als een intermediair zou hebben gediend tussen de kapers en het leiderschap van al-Qaeda; Ali Abd al-Aziz Ali, die de rechterhand zou zijn van Khalid Sheikh Mohammed; Mustafa Ahmed al Hawsawi, de vermeende naaste medewerker van Aziz Ali, en ten slotte Walid bin Attash, die volgens de Amerikanen sommigen van de kapers van 11 september heeft getraind en geselecteerd.

Bij de aanslagen waren vier vliegtuigen en negentien kapers betrokken. Twee vliegtuigen troffen het World Trade Center in New York en een derde het ministerie van Defensie in Washington. Het vierde toestel stortte neer in Pennsylvania.