AMSTERDAM - De kustwacht is de afgelopen maanden een aantal keren onnodig uitgerukt voor alarmsignalen uit weggegooide noodbakens. De alarmapparaten worden met batterij weggegooid op het vasteland en gaan dan soms in vuilcontainers af, zegt een woordvoerder van de kustwacht.

De bakens worden gebruikt als een schip in nood is. Als de apparaten worden aangezet, krijgt de kustwacht een alarmmelding. De huidige bakens worden weggegooid omdat ze momenteel worden vervangen door een nieuw soort.

Alarm

De kustwacht moest onder meer in september vorig jaar uitrukken, voor een alarm in de buurt van Dordrecht. Na onderzoek bleek het signaal uit een vuilniswagen te komen. Tussen twintig ton vuilnis werd een zak vol bakens gevonden. Het signaalgevende baken was met batterij weggegooid en afgegaan.

Schippers kunnen de verouderde 121.5 MHz-noodbakens nog een jaar gebruiken. Vanaf 1 februari 2009 worden de signalen van de verouderde bakens niet meer door satellieten opgevangen.

De alarmapparaten worden vervangen door nauwkeurigere 406 MHz-bakens, zegt de woordvoerder van de kustwacht. Die geven beter aan waar het schip in nood is en bij wie het schip hoort.

Kapot

Bakens komen bij vervanging vaak in de vuilnisbak terecht, zegt de woordvoerder. Eigenaren vergeten de batterijen eruit te halen. "Als die dan afgaan, kan dat dagen duren." Daarom dringt de kustwacht erop aan om de batterijen uit het apparaat te halen en de bakens eventueel kapot te slaan.