MODDERGAT - Het vogelopvangcentrum Fûgelpits in Moddergat heeft dit weekeinde in totaal 230 met olie besmeurde vogels opgevangen. De vogels zijn het slachtoffer geworden van een olievervuiling langs de Duitse Noordzeekust.

Volgens een woordvoerster van het opvangcentrum maken de beesten het goed. "Van de groep zijn slechts drie vogels overleden."

De Fûgelpits kreeg zaterdag 180 olieslachtoffers binnen, zondag kwamen er vijftig bij. De verwachting is dat er dinsdag opnieuw vogels worden binnengebracht. Natuurorganisaties schatten dat bij elkaar 10.000 vogels zijn getroffen door de vervuiling. De organisaties noemen de olievervuiling de ernstigste in het gebied in de laatste tien jaar. Waar de stookolie vandaan komt, is niet bekend.

Medicijnen

Vooral zwarte zee-eenden, eidereenden en zeekoeten zijn naar het centrum gebracht. De vogels worden in de Fûgelpits niet meteen schoongemaakt maar krijgen eerst medicijnen om hun ingewanden te reinigen.

Vanaf woensdag beginnen medewerkers van de opvang daadwerkelijk met het schoonmaken. Fûgelpits heeft overigens opvangruimte voor enkele duizenden vogels.