FARMSUM - Bij het chemische bedrijf Zeolyst in het Groningse Farmsum (gemeente Delfzijl) is maandagavond rond 19.00 uur zoutzuur vrijgekomen. Dat heeft een woordvoerder van de hulpverleningsdiensten bekendgemaakt. Door het lek is er een wolk van het gas ontsnapt.

Over de omvang van de wolk, de toedracht van het ongeval en de gevolgen voor de volksgezondheid is volgens de woordvoerder op dit moment nog niets bekend. Er zijn meerdere brandweerkorpsen ingeschakeld, aldus een politiewoordvoerder.

Een zoutzuuroplossing kan op de huid voor ernstige brandwonden zorgen en irritatie aan ogen en luchtwegen veroorzaken. Het Amerikaanse bedrijf Zeolyst bevindt zich aan de Eemshaven, een groot industrieterrein bij Delfzijl. De meeste bedrijven in het gebied hebben zich gespecialiseerd in chemicaliën.

Zeolyst produceert zeolieten, kristallen die worden gebruikt om vloeibare stoffen te absorberen of te katalyseren. Ze worden vooral gebruikt in de petroleum- en brandstoffenindustrie. Doordat zeoliet bijvoorbeeld ammonium bindt, wordt de vorming van schadelijke stoffen zoals nitriet en nitraat voorkomen. Op kleinere schaal wordt zeoliet onder meer gebruikt in aquaria.