BRUSSEL - Een EU-voorstel om vingerafdrukken te bewaren van alle buitenlandse bezoekers aan de EU leidt tot kritiek. De 27 EU-landen zouden een enorm gegevensbestand opbouwen zonder duidelijk doel, vrezen enkele Europarlementsleden, een privacyorganisatie en de Europese politiebond.

Het voorstel wordt woensdag in Brussel gepresenteerd door Europees commissaris Franco Frattini (Justitie). Het afnemen van vingerafdrukken is bedoeld voor de strijd tegen terrorisme. De EU volgt hiermee de VS, die eenzelfde plicht enkele jaren geleden invoerde.

Amerikaans

"Ze nemen de ene na de andere Amerikaanse maatregel over zonder enig bewijs dat het werkt. Het is tijd om te stoppen en eens na te denken", zegt Sophie in 't Veld, Europarlementslid van D66. Gus Hosein van Privacy International stelt: "Het zijn jongens met speelgoed. Ze willen de speeltjes die de Amerikanen ook hebben."

De gegevensbank aan vingerafdrukken komt bovenop de bestanden met de vingerafdrukken van Europeanen (uit nieuwe paspoorten) en van asielzoekers. "Het is niet goed om een opeenstapeling te hebben van databases zonder een duidelijke visie", zegt Jan Velleman, woordvoerder van de Europese politiebond Eurocop. "De link tussen de bestanden is onhelder en leidt tot gaten."

Buitengrenzen

De Europese Commissie zegt echter dat de vingerafdrukken nodig zijn om de buitengrenzen van de EU te versterken. Daarbinnen geldt immers een vrij verkeer van personen: 24 landen hebben hun onderlinge grenscontroles afgeschaft.

"Het is een beetje onvoorzichtig, vreemd en naïef om geen systeem te hebben dat weet wie de EU binnenkomt of vertrekt", zegt woordvoerder Friso Roscam Abbing van EU-justitiecommissaris Franco Frattini. "Binnen dit zogeheten Schengengebied zonder binnengrenzen ben je vrijer dan waar ook ter wereld."

Vliegtuigpassagiers

Roscam Abbing hoopt dat de veiligheidsmaatregelen gecompenseerd worden door soepeler inchecken van vliegtuigpassagiers. Die zouden sneller doorgelaten worden als ze de kenmerken van bijvoorbeeld hun iris hebben laten registreren.

In de strijd tegen terrorisme besloten de EU-landen eerder al dat vliegtuigmaatschappijen alle passagiersgegevens vooraf moeten aanmelden, waaronder hun creditcardnummer.