RIJSWIJK - Nederland is er zondag massaal op uitgetrokken om te genieten van het mooie weer. De ANWB registreerde volle wegen richting strandplaatsen als Scheveningen, Schoorl, Kijkduin en Hoek van Holland, zo meldde een woordvoerder.

Zondag werd de hoogste temperatuur gemeten in Wijk aan Zee, waar het kwik achter de duinen opliep tot 14,4 graden Celsius. Dat was iets minder dan zaterdag, toen het in Woensdrecht 15 graden Celsius werd.

Het KNMI noemt deze temperaturen bijzonder zacht voor de tijd van het jaar, maar niet extreem genoeg om in de recordboeken te worden opgenomen.

Strandtenten

Voor veel strandtenthouders kwam het mooie weer en de toeloop van dagjesmensen te vroeg. ,,De meeste zaken mogen pas op 1 maart open of beginnen met bouwen,'' meldde voorzitter Paul Zonneveld van de Nederlandse Vereniging van Strandexploitanten Noordzeestrand (NVSN).

De exploitanten moesten derhalve lijdzaam toezien hoe uitbaters van haringkarren en mobiele patatbakkers er met de buit vandoor gingen.

Uit het belrondje van Zonneveld langs de vaste zaken die wel open waren, bleek dat het zonder uitzondering overal behoorlijk druk was.

Winter

Overigens voorziet het KNMI nu reeds dat deze winter bij de tien zachtste sinds 1901 zal horen. De gemiddelde wintertemperatuur is op dit moment 5 graden tegen 3,3 normaal. De winter vorig jaar was met 6,5 graden de zachtste sinds 1706.