SCHEVENINGEN - De Kustwacht heeft zondagochtend een grote olievlek van bijna 9 vierkante kilometer ontdekt voor de kust van Scheveningen. Waar de olie vandaan komt, is niet bekend.

Het risico dat de olie op het strand belandt, is verwaarloosbaar, want de substantie drijft zo'n 30 kilometer voor de Haagse kust.

Dat heeft de Kustwacht zondag gemeld. In overleg met Rijkswaterstaat Noordzee is besloten het oliebestrijdingsvaartuig Arca in te zetten. Het vaartuig vaart rond drie uur uit en hoopt anderhalf uur later ter plaatse te zijn.

Bestrijden

Dat heeft de Kustwacht zondag gemeld. In overleg met Rijkswaterstaat Noordzee is besloten het oliebestrijdingsvaartuig Arca in te zetten. Het vaartuig is tegen vijf uur ter plaatse aangekomen en onderzoekt hoe de olie het beste kan worden geruimd. De waterpolitie is een onderzoek gestart naar de afkomst van de olievlek.

De zegsman van de Kustwacht kan niet uitsluiten dat zeevogels worden bedreigd door de zwarte drab, al heeft de bemanning van de Arca nog geen melding gemaakt van grote groepen vervuilde dieren.

Vogels

Het vogelopvangcentrum Fûgelpits meldde zaterdag al de handen vol te hebben aan met olie besmeurde zeevogels.

Een onderzoeker van het centrum noemde de vervuiling langs de Duitse Noordzeekust "de ernstigste in de laatste tien jaar".