WASHINGTON - Amerikaanse troepen hebben in Bagdad een van de meest gezochte Irakezen, Huda Sali Mahdi Amma, gevangengenomen. Dat heeft een functionaris van het ministerie van Defensie in Washington maandag bekendgemaakt.

De vrouwelijke wetenschapper, bijgenaamd Mevrouw Miltvuur, was volgens de Amerikanen betrokken bij het Iraakse programma voor de ontwikkeling van massavernietigingswapens. Zij stond als enige vrouw nummer 53 op de lijst van meest gezochte Irakezen en is de 'harten vijf' in het nagenoeg corresponderende kaartspel dat de Amerikanen hebben laten maken.

Ammash trad volgens de Amerikanen in mei 2001 toe tot de hoogste echelons van de toen regerende Baathpartij. Ze zou zijn opgeleid door Nassir al-Hindawi, volgens VN-wapeninspeceurs de “vader van het Iraakse biowapens-programma”. Ammash studeerde overigens ooit in de Amerikaanse staat Texas en in Europa.

Een andere vooraanstaande vrouwelijke Iraakse wetenschapper uit het Saddam-tijdperk, Rihab Taha, is vooralsnog spoorloos. Taha, die ook wel bekend staat als 'Doctor Ziektekiem', zou verantwoordelijk zijn geweest voor de ontwikkeling van miltvuur, dat als biologisch wapen kan worden gebruikt. Taha staat overigens niet op de Amerikaanse ‘most wanted list’.