BRUSSEL - Om de bekendheid van het Europese alarmnummer 112 te vergroten, is maandag uitgeroepen tot de eerste Europese 112-dag. Maandag is het toepasselijk 11/2.

De meeste Europeanen blijken nog steeds niet te weten dat het noodnummer werkt in alle 27 EU-landen, zo bleek nog vorig jaar uit onderzoek. Van de Nederlanders is dat een op de drie.

Acties

De speciale 112-dag van het Europees Parlement en de Europese Commissie kent enkele acties in hoofdsteden. Zo wordt campagne gevoerd onder passagiers in de vertrekhal van het vliegveld in Brussel, de Europese hoofdstad.

Europarlementsleden zijn al lang ontevreden over de praktijk van 112. "Hoe is het mogelijk dat twee derde van de Europeanen niet weet dat het nummer overal in de EU levens kan redden?", foetert het Ierse Europarlementslid Kathy Sinnott. "Het idee voor het noodnummer bestaat al sinds 1991!"

Bekendheid

Ze presenteert maandag met andere parlementsleden een plan voor meer bekendheid en betere behandeling van oproepen. Veel telefonisten van alarmcentrales in toeristische Zuid-Europese landen spreken bijvoorbeeld nog amper Engels.

De website www.112.eu is inmiddels al twee jaar in opbouw, zo klagen de Europarlementsleden, die menen dat dit jaarlijks vele levens kost.

De EU heeft het nummer 112 ingevoerd om te voorkomen dat de 500 miljoen EU-inwoners steeds verschillende noodnummers moeten onthouden als ze in een ander land zijn.

De alarmcentrale 112 verbindt bellers door naar politie, brandweer of ambulance. In de EU krijgen de centrales jaarlijks ongeveer 200 miljoen oproepen.

Locatieherkenning

In Nederland voldoen de 112-centrales sinds kort aan de eisen. De centrales hebben wel veel te laat locatieherkenning van mobiele bellers ingevoerd. Brussel sleepte Nederland daarvoor zelfs voor het Europese Hof van Justitie. Deze locatieherkenning helpt hulpverleners sneller naar de juiste plek van de noodsituatie.