WASHINGTON - De Verenigde Naties hebben tijdens vredesoperaties in Sudan de afgelopen jaren tientallen miljoenen dollars verspild. Dat blijkt uit intern VN-onderzoek, meldde dagblad The Washington Post zondag.

VN-functionarissen hebben miljoenen verkwist door opslagplaatsen te huren die nooit werden gebruikt, hotels af te huren die nooit volledig werden bezet en duizenden voedselrantsoenen te verliezen door diefstal en bederf. Vooral in de eerste periode van de VN-missie, die in 2005 begon, ging het mis.

Aangeklaagd

Twee hoge functionarissen, uit de Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland zijn door een interne onderzoeksraad aangeklaagd omdat ze zich mogelijk niet hielden aan de interne anticorruptieregels.

Een inkoopmedewerker zou een contract voor de verlichting van een landingsbaan, waarmee ruim 400.000 euro was gemoeid, hebben gegund aan een bedrijf dat zijn vrouw aan een Nieuw-Zeelands studentenvisum hielp.

Overdreven

VN-personeel dat heeft deelgenomen aan missies in Sudan stelt dat de onderzoekers "overdrijven". Ze zouden geen rekening houden met de moeilijkheden die gepaard gaan met het opzetten van een missie in een land waar nauwelijks wegen zijn en de regering zicht verzet tegen de VN-aanwezigheid.

De VN hebben onder meer 10.000 blauwhelmen gestationeerd in het zuiden van Sudan. Sinds 2005 waken zij over het vredesakkoord dat een einde maakte aan 22 jaar burgeroorlog tussen het noorden en zuiden van het land. Inmiddels probeert een gecombineerde troepenmacht van VN en Afrikaanse Unie het moorden te stoppen in de westelijke regio Darfur.