SEATTLE - De Democratische senator Barack Obama heeft zaterdag de voorverkiezingen van zijn partij in de noordwestelijke deelstaat Washington en het centraal gelegen Nebraska overtuigend gewonnen.

Dit voorziet de Amerikaanse omroep CNN zondag na afloop van de stemprocedures.

Obama heeft volgens waarnemers in beide staten twee keer zoveel Democratische stemmen binnnengehaald als zijn rivale uit New York, senator Hillary Clinton, de echtgenote van de voormalige president Bill Clinton.

Obama lijkt voorts in het zuidelijke Louisiana dankzij de vele Afrikaans-Amerikaanse kiezers een overwinning niet te kunnen ontgaan. Hij wordt als kleurling en kind van een Amerikaanse moeder en een Keniaanse vader in de VS een zwarte presidentskandidaat genoemd.

Obama heeft met bijna 1100 kiesmannen bijna net zoveel gedelegeerden verworven als de 1111 die Hillary Clinton tot dusverre binnen heeft gehaald. Dinsdag wordt voor de Democraten de voorverkiezing in Virginia belangrijk.

Huckabee

De Republikeinse ex-gouverneur van Arkansas, Mike Huckabee, heeft zaterdag bij voorverkiezingen in zijn partij gewonnen in de staten Kansas en Louisiana. Dit meldden Amerikaanse media zondag.

Huckabee won in de relatief behoudende staten van de in Republikeinse ogen liberale John McCain. Huckabee had zaterdag bijvoorbeeld in Kansas de voorkeur van 60 procent van de Republikeinen die hun stem voor een presidentskandidaat uitbrachten.

Het was voor de conservatief christelijke kandidaat een opsteker. Hij verwierp opnieuw suggesties dat hij op termijn toch niet meer van McCain kan winnen. Hij zei ook geen vice-president van McCain te willen worden. Huckabee zei er nog niet mee op te houden en in wonderen te geloven.

Huckabee heeft tot dusverre ongeveer 200 gedelegeerden verzameld die op de partijconventie in de zomer voor zijn kandidatuur voor het presidentsschap zouden stemmen. McCain heeft er inmiddels ongeveer 725 verzameld.

In de Republikeinse partij volstaan 1191 kiesmannen of gedelegeerden om op het partijcongres als Replikeinse presidentskandidaat te worden aangewezen. Talrijke waarnemers binnen en buiten Huckabee's partij menen dat hij McCain niet meer inhalen.

Mc Cain

McCain heeft zaterdag de meeste stemmers achter zich geschaart in het noordwestelijke Washington. Dat meldde de organisatie van de verkiezingen op het moment dat 87 procent van de stemmen was geteld. McCain stond op 26 procent van de stemmen, tegen 24 procent voor Huckabee en 21 procent voor het Texaanse congreslid Ron Paul.