ARNHEM - De rechtbank in Arnhem heeft maandag zeven Molukse activisten veroordeeld tot celstraffen variërend van 66 tot 270 dagen en werkstraffen variërend van 80 tot 240 uur. De zeven jongeren, van wie er vier nog minderjarig zijn, waren betrokken bij aanslagen waarvoor de actiegroep Maluku Warchild vorig jaar de verantwoordelijkheid heeft opgeëist.

De activisten probeerden met molotovcocktails brand te stichten in onder meer het politiebureau in Lunteren en het gemeentehuis en een woning in Elst. Verder gooiden zij een molotovcocktail naar een rijdende trein. De schade van de aanslagen bleef beperkt.

Met de acties probeerden de Molukkers druk uit te oefenen op de Nederlandse regering. Ze wilden dat Nederland de situatie op de Molukken

Vorige week maandag werden twee andere Molukse activisten veroordeeld tot achtereenvolgens vier en zes jaar cel. De Molukse activist L. Reawaruw werd toen vrijgesproken voor zijn betrokkenheid bij deze aanslagen.

In totaal zijn voor de brandbomaanslagen nu vijftien Molukse activisten veroordeeld en is er een vrijgesproken. Er waren in totaal negentien verdachten. Tegen twee van hen is de zaak geseponeerd. De strafzaak tegen een ander is gevoegd bij een andere zaak.

/NIEUWSVrijspraak voor Molukse activist