NEW YORK - Militaire openbaar aanklagers in de Verenigde Staten willen zes verdachten laten berechten die direct betrokken zouden zijn bij de voorbereidingen van de aanslagen in New York en Washington op 11 september 2001.

Volgens The New York Times van zaterdag gaat het om mannen die momenteel vastzitten in het Amerikaanse detentiecentrum Guantanamo op Cuba.

Hoofdverdachte zou Khalid Sheikh Mohammed zijn. Deze vermeende ex-vertrouweling van al-Qaeda-leider Osama bin Laden zou de grootschalige terreuraanslagen met gekaapte vliegtuigen hebben bedacht en voorbereid.

De berechting zou moeten plaatshebben door een militaire commissie, speciaal ingesteld voor de gedetineerden uit Guantanamo.

Bush

Voor president Bush, in zijn laatste jaar als staatshoofd. zou het begin van deze zaak van grote politieke waarde zijn. Hij heeft steeds beloofd dat de belangrijkste verdachten van 11/9 voor de rechter zouden komen en bovendien wordt hij al jaren achtervolgd door kritiek op de gevangenis op Cuba.

Daar zitten nog honderden 'terreurverdachten' vast, vaak nog zonder aanklacht en zonder toegang tot het reguliere Amerikaanse rechtssysteem.