MODDERGAT - Het vogelopvangcentrum Fûgelpits in Moddergat heeft de handen vol aan vogels die het slachtoffer zijn geworden van een olievervuiling langs de Duitse Noordzeekust.

Een woordvoerster van het centrum, dat door de Duitse autoriteiten te hulp is geroepen, meldde zaterdagmiddag dat ongeveer 180 besmeurde vogels bij het centrum zijn binnengebracht. Zondag verwacht het centrum minstens honderd nieuwe slachtoffers.

Ernstig

Natuurorganisaties schatten vrijdag dat bij elkaar 10.000 vogels zijn getroffen door de vervuiling. De organisaties noemen de olievervuiling de ernstigste in het gebied in de laatste tien jaar. Waar de stookolie vandaan komt, is niet bekend.

Eenden en koeten

Vooral zwarte zee-eenden, eidereenden en zeekoeten zijn naar het centrum gebracht. De vogels worden in de Fûgelpits niet meteen schoongemaakt maar krijgen eerst medicijnen om hun ingewanden te reinigen.

Vanaf woensdag zullen medewerkers van de opvang daadwerkelijk met het schoonmaken beginnen. De van Anjum naar Moddergat verhuisde Fûgelpits heeft overigens opvangruimte voor enkele duizenden vogels.