AMSTERDAM - Buitenlanders met een tijdelijke verblijfsvergunning moeten iedere vijf jaar worden onderzocht, waarbij duidelijk moet worden of zij 'een gevaar voor de samenleving' zijn. Misdragen jongens met een tijdelijke verblijfsvergunning zich, dan moeten zij het land worden uitgezet.

Volgens Het Parool heeft voorzitter Ahmed Marcouch van het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart dat gezegd.

Intomen

Als jongeren die zich misdragen het risico lopen om het land uitgezet te worden, zal dat anderen intomen, zo zou de redenering van de PvdA'er zijn. Dat zal onder meer gelden voor buitenlanders die zich door gezinshereniging in Nederland hebben gevestigd. Zij hebben vaak geen Nederlands paspoort, schrijft Het Parool, en hun verblijfsvergunning wordt nu vaak probleemloos verlengd.

Kamp

Tweede Kamerlid Henk Kamp (VVD), die de afgelopen twee dagen op bezoek was in het stadsdeel, zou het idee in Den Haag onder de aandacht willen brengen.

Misdragingen

Volgens de krant zijn vijf overlastgevende jongeren de aanleiding van Marcouch' uitspraken. De vijf werden een week voor oud en nieuw vrijgelaten uit de gevangenis, waarna zij zich opnieuw misdroegen. Bij een van de jongens was de verblijfsvergunning verlopen, schrijft de krant.