AMSTERDAM - Kandidaat-voorzitter van de VVD Onno Hoes verzet zich sterk tegen de nieuwe beginselverklaring die wordt geschreven door partijleider Mark Rutte. Dat bleek zaterdag tijdens het eerste debat tussen Hoes en de andere kandidaat-voorzitter Ivo Opstelten in Eindhoven.

Hoes zei twee weken geleden met stomheid geslagen te zijn door de aankondiging van Rutte dat die een nieuwe beginselverklaring gaat schrijven. "Onbegrijpelijk. Als er ergens moet worden ingegrepen, dan daar", zei Hoes.

Kandidaten

Burgemeester van Rotterdam Ivo Opstelten en gedeputeerde van Provinciale Staten in Noord-Brabant Onno Hoes zijn beiden kandidaat voor het partijvoorzitterschap van de VVD. Leden van de VVD kunnen stemmen op de kandidaat van hun voorkeur.

De beide kandidaten willen de huidige voorzitter Jan van Zanen opvolgen. Van Zanen treedt eerder terug na de kritiek op zijn functioneren in de kwestie rond Rita Verdonk, die uit de partij werd gezet.

Gekant

Hoes is fel gekant tegen het initiatief van partijleider Rutte om een nieuwe beginselverklaring te schrijven. Rutte kondigde twee weken geleden op het feest ter ere van het zestigjarig bestaan van de VVD aan dat hij een beginselverklaring gaat schrijven die is toegesneden op de nieuwe tijd. Het gaat hem om aanpassingen wat betreft nieuwe technologie en de aanpak van terrorisme.

"Wie heeft er gevraagd om een beginselverklaring te vernieuwen?", vroeg Hoes zich af. "Ik word er weer boos over." Volgens Hoes volstaat de oude beginselverklaring. "Het gaat om het vertalen van de beginselen in die verklaring", volgens Hoes.

Opstelten

Opstelten steunt het schrijven van een nieuwe beginselverklaring door Rutte en Eerste Kamerlid Uri Rosenthal wel. "Er valt iets te kiezen", onderstreepte Opstelten het verschil van mening tussen de twee kandidaten. Volgens de huidige burgemeester van Rotterdam is het een goed moment om de inhoudelijke thema's te versterken.