SHANGHAI - De in opspraak geraakte Nederlandse ambassademedewerker Raymond Poeteray heeft zijn werkzaamheden op het consulaat in Hong Kong weer hervat. Pas in de zomer zal hij worden overgeplaatst, bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Poeteray stopte zijn werkzaamheden in december toen hij in het middelpunt stond van een internationale rel. Hij zou zijn Koreaanse adoptiedochter hebben afgestaan aan de autoriteiten van Hong Kong wegens ernstige opvoedingsproblemen.

Schandaal

De zaak kwam aan het rollen na berichten in de South China Morning Post en haalde de voorpagina's van kranten in heel Azië. Die beschuldigden Poeteray ervan zijn adoptiedochter te hebben 'gedumpt'.

Het Zuid-Koreaanse consulaat in Hong Kong liet weten te worden overspoeld met aanbiedingen van bezorgde families die de zorg voor de diplomatendochter wilden overnemen.

Overplaatsing

De overplaatsing heeft volgens het ministerie niets te maken met de affaire. In de zomer loopt Poeteray's reguliere termijn af. "Er is dus geen sprake van vroegtijdig vertrek", aldus een woordvoerder.

Ondanks de internationale ophef heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken de kwestie altijd beschouwd als een privé-aangelegenheid.