PARIJS - Franse intellectuelen en politici houden zondag een steunbijeenkomst voor Ayaan Hirsi Ali in Parijs. Onder de deelnemers is de Franse staatssecretaris van Mensenrechten, Rama Yade, die vindt dat Frankrijk er alles aan moet doen om Hirsi Ali te beschermen.

De organisatoren noemen het "een groot schandaal" dat Nederland niet langer de beveiligingskosten van Hirsi Ali wil betalen. Het voormalige parlementslid voor de VVD woont nu in de Verenigde Staten en werft sinds november fondsen om haar beveiliging te financieren.

"Het is ondenkbaar dat een vrouw die onze waarden verdedigt, zonder bescherming wordt overgeleverd aan hen die haar willen doden", aldus filosoof Bernard-Henri Lévy tegen Le Nouvel Observateur.

Prijs

De met de dood bedreigde Hirsi Ali krijgt in Parijs ook de feministische Simone de Beauvoir-prijs, samen met de Bengaalse schrijfster Taslima Nasreen. Vervolgens komt zij naar het Europees Parlement.

Parlementariërs zijn op inititatief van Franse sociaaldemocraten een actie begonnen om de Europese Unie te laten betalen voor de beveiliging van de Nederlandse.