DEN HAAG - De Koranfilm van Geert Wilders zal Fitna heten, wat beproeving betekent. Dat kondigde de PVV-leider zaterdag aan in een interview met de Geassocieerde Pers Diensten (GPD). Volgens hem is het Arabische begrip fitna ook synoniem aan 'het kwaad'.

Bekijk video

De islam is de "meest recente beproeving voor de westerse democratieën, na die van het nazisme en het communisme", stelt het Tweede Kamerlid.

Fitna

Volgens hem duidt 'fitna' op situaties waarin het geloof van moslims op de proef wordt gesteld. "Ik wilde per se een term die in de Koran voorkomt." Wilders draait het begrip echter om. "De islam en de Koran zijn mijn beproeving. Voor mij is de verderfelijke islam fitna."

Maart

Het is de bedoeling dat de film in maart verschijnt. Wilders wil daarin zijn mening verbeelden dat de Koran een fascistisch boek is dat nog altijd aanzet tot geweld. "In de film illustreer ik teksten en verzen uit de Koran met documentaire beelden, die laten zien dat de Koran geen dode letter is, maar het gezicht van de islam: een levensgroot gevaar."

Prent

De film, die ongeveer vijftien minuten zal duren, spitst zich uiteindelijk toe op de situatie in Nederland en eindigt met een conclusie over de Koran en een prent van de profeet Mohammed. "Met die prent gebeurt iets. Wat, dat wil ik niet zeggen", aldus Wilders.

Reacties

Hij is blij dat Nederlandse moslims tot nu toe gematigd reageren op zijn filmplannen. "Zij zijn volwassener dan moefti Balkenende. Die spreekt al van een 'crisis' voordat hij iets heeft gezien. Door de angst en lafheid van Balkenende lijkt het wel alsof hij bezig is met een self-fulfilling prophecy", stelt de PVV-voorman.

Duivel

In een interview zaterdag met de Vlaamse krant Het Nieuwsblad noemt Wilders de ideologie van de islam "abject, fascistisch en fout". De profeet Mohammed is volgens hem "een enge duivel die we in Nederland niet moeten aanbidden".