RIJSWIJK - Joran van der Sloot is vrijdagochtend verhoord op een Rotterdams politiebureau. Dat maakte het Openbaar Ministerie van Aruba vrijdagavond bekend.

Programmamaker Peter R. de Vries vertoonde afgelopen zondag in het geheim gemaakte opnamen van gesprekken die Van der Sloot voerde in de auto van 'infiltrant' Patrick van der Eem.

Tijdens deze sessies vertelde de 20-jarige Van der Sloot betrokken te zijn geweest bij de verdwijning van de Amerikaanse tiener Natalee Holloway.

Onder invloed

Bij het verhoor vrijdag heeft Van der Sloot gezegd dat hij tijdens de autogesprekken onder invloed was van marihuana. "Verder blijft hij bij zijn verklaringen zoals eerder afgelegd in het onderzoek.

Hij ontkent iets van doen te hebben gehad met de verdwijning van Natalee Holloway", aldus het Openbaar Ministerie.

Van der Sloot is vrijdag niet aangehouden. De rechter-commissaris op Aruba besloot op 5 februari dat de Nederlander niet mag worden vastgezet. Het OM is daartegen in beroep gegaan en verwacht na het weekeinde een uitspraak.

Heksenjacht

Het Openbaar Ministerie op Aruba heeft vrijdagavond overigens de media opgeroepen geen heksenjacht te ontketenen rondom de zaak-Holloway en zich te onthouden van eigen naspeuringen.

"Het ontgaat het Openbaar Ministerie uiteraard niet dat er grote belangstelling is voor het onderzoek naar de verdwijning van Natalee Holloway.

Deze belangstelling dreigt echter te ontaarden in een heksenjacht waarbij verschillende personen op intimiderende wijze worden belaagd", aldus justitie in een persbericht.

Ontoelaatbaar

Het OM vindt deze praktijken 'ontoelaatbaar'. Mensen worden zonder enige bevestiging als verdachte bestempeld. Bovendien kunnen journalistieke naspeuringen het strafrechtelijk onderzoek schaden, aldus justitie.

Topman Harm Brouwer van het Openbaar Ministerie (OM) evenwel prijst Peter R. de Vries om zijn uitzending over Joran van der Sloot. De voorzitter van het college van procureurs-generaal zei vrijdag in een interview in Trouw dat De Vries goed journalistiek werk heeft geleverd.

"De kritiek uit mediakringen op De Vries is behoorlijk hypocriet", aldus Brouwer. "Wat hij deed, is een logisch vervolg op een trend die al jaren aan de gang is. Hij is in vele opzichten een journalistieke vakman."

Balkenende

Premier Jan Peter Balkenende gaat ervan uit dat tijdens zijn aanstaande bezoek aan Aruba de zaak-Holloway aan de orde komt in zijn gesprek met premier Nelson Oduber.

In het tv-programma EénVandaag zei hij wel dat het een zaak van de juridische autoriteiten is en hij zich erbuiten moet houden. De premier brengt vanaf maandag een vijfdaags bezoek aan de Nederlandse Antillen en Aruba.

NOS

NOS-ombudsman Ton van Brussel oordeelde vrijdag dat de NOS verleden week terughoudender had moeten zijn in de berichtgeving over de claim van misdaadverslaggever Peter R. de Vries dat hij de verdwijningszaak Natalee Holloway had opgelost.

Na de SBS6-uitzending van zondagavond bleek immers dat die belofte niet is waargemaakt, oordeelde hij vrijdag.

"We weten nu dat Joran een verwarde jongen is. Zoals een bron bij het Openbaar Ministerie het verwoordde: We dachten een oplossing te krijgen, maar kregen het zoveelste verhaal", schrijft de ombudsman op zijn NOS-website.