ORANJESTAD - De Arubaanse minister van Justitie, Rudy Croes, heeft verdachte Joran van der Sloot bestempeld tot persona non grata op het eiland. "Behalve voor justitieel onderzoek is hij hier niet meer welkom", aldus de bewindsman.

Zijn uitlating ziet Croes ook in het licht van het pakket maatregelen dat in het Nederlandse kabinet is afgesproken om Arubaanse en Antilliaanse probleemjongeren aan te pakken.

Minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin bereidt een wet voor die het mogelijk maakt om ze ongewenst te verklaren.

Voorbeeld

"Laat Joran nu het eerste voorbeeld zijn van een Nederlander die niet gewenst is op Aruba", aldus minister Croes, die ervan op de hoogte is dat het juridisch nog onmogelijk is om hem daadwerkelijk de toegang tot het land te ontzeggen. "Maar ik wil hem hier niet hebben."

De Arubaanse officier van justitie Dop Kruimel vindt de woorden van minister Croes "voorbarig. "Los van de vraag of het wenselijk is, is die jongen nog niet veroordeeld.

Voor zover wij er verstand van hebben is het juridisch ook lastig om hem de toegang te weigeren. Hij is van rechtswege toegelaten op Aruba.

Vader

Het Arubaanse ministerie van Justitie is ook begonnen te onderzoeken of de vader van Joran, advocaat Paul van der Sloot, een mobiele telefoon de Arubaanse gevangenis heeft binnengesmokkeld.

Zijn zoon had dat opgemerkt in zijn ontboezeming voor de verborgen camera van het programma van Peter R. de Vries.

Functie

Minister Croes zit samen met Paul van der Sloot in een strafrechtcommissie over het gevangeniswezen van Aruba. Het liefst wil hij dat de advocaat uit zijn functie en uit de commissie wordt gezet.

De Arubaanse Orde van Advocaten ziet geen reden om disciplinaire maatregelen te nemen. "Tot zover nemen we genoegen met de schriftelijke verklaring van Paul in het tv-programma Pauw & Witteman, waarin hij ontkent", aldus een woordvoerder.