ARNHEM - Een grap van twee nepovervallers met bivakmutsen in de nacht van donderdag op vrijdag was onacceptabel, vindt de politie Gelderland-Midden.

Een medewerkster van een tankstation aan de Burgemeester Matsersingel in Arnhem-Zuid dacht nog net een overval te voorkomen, toen zij omstreeks half twee 's nachts twee mannen vermomd met bivakmutsen buiten zag lopen.

Ze besloot direct de zaak te sluiten. De mannen liepen vervolgens weg in de richting van het daarachter gelegen industrieterrein. Dat het om een grap ging kon zij toen niet weten.

Bivakmutsen

Op de Overmaat zagen de gewaarschuwde agenten een scooter rijden met daarop twee jongens. Bij controle bleken de bivakmutsen in de buddyseat van de scooter te zitten.

De twee jongens, een 19-jarige Arnhemmer en een 17-jarige jongen uit Dieren, werden aanhouden op verdenking van poging tot overval. Tijdens het verhoor vrijdagochtend bleek dat het ging om een 'grap'.

Scooter

De jongens hadden het voorval gefilmd met een gsm. Met dit filmpje zouden ze een scooter kunnen winnen. De telefoon en hun eigen scooter zijn in beslag genomen, aldus de politie.

De jongens zijn vrijdagmiddag in vrijheid gesteld. Maar de politie kan de grap volstrekt niet waarderen. Het korps zoekt uit of het mogelijk is de jongens alsnog strafrechtelijk te vervolgen en de kosten van de politie-inzet op hen te verhalen.

Tegen de 19-jarige Arnhemmer is proces-verbaal opgemaakt wegens rijden onder invloed en rijden zonder bromfietscertificaat.

Lokaal-bewust

De oranje bivakmutsen zouden de jongens hebben van het iLocal Actiefront. Sinds 19 november is deze website bezig met een campagne om 'heel Nederland lokaal-bewust te krijgen'. Het Actiefront wil de lokale ondernemer volop in de belangstelling zetten, door Nederlanders lokaal te laten zoeken.

De kreet 'Act local, find local!' wordt op diverse manieren op tv en online verkondigd door de actiemannen met hun opvallende oranje bivakmutsen.