MAASTRICHT - Aannemersbedrijf Smeets Bouw uit Maastricht wil dat justitie snel toestemming geeft voor het nemen van monsters van de ingestorte balkons van Patio Sevilla aan de Ceramique in Maastricht. Dat heeft een woordvoerster van Smeets Bouw maandag gezegd. Aannemer Smeets heeft het appartementencomplex gebouwd.

Justitie heeft het beslag op de materialen en brokstukken niet opgeheven. Wel staat justitie sinds vrijdag toe dat betrokken bedrijven of onderzoekers van deze bedrijven de brokstukken bekijken, laat persofficier J. Van Eck van het Openbaar Ministerie (OM) in Maastricht maandag weten.

Probleem

"Daar ligt net het probleem", aldus de woordvoerster van Smeets. "We mogen er alleen maar naar kijken, maar geen monsters nemen om die te laten testen." En zolang deze monsters niet genomen mogen worden, stokt het eigen onderzoek van Smeets en projectontwikkelaar 3W Vastgoed in Maastricht.

Smeets heeft de Delftse hoogleraar J. Bijen opdracht gegeven het onderzoek naar het instorten van de balkons te leiden. Bijen heeft daartoe twee firma's aangetrokken die deskundig zijn op het gebied van materiaal en bevestigingssystemen. Maar die zijn afhankelijk van monsters die in eigen laboratoria getest moeten worden, voordat er conclusies getrokken kunnen worden.

Speculatief

Een van die bedrijven, Intron uit Sittard, deskundig op het gebied van materiaalgebruik, is doende met het opstellen van hypotheses, die worden uitgewerkt, aldus de woordvoerster van Smeets. "Maar om daaraan conclusies te verbinden, is onmogelijk en puur speculatief", aldus de woordvoerster. Intron zelf wilde maandag niets over het onderzoek kwijt.

Smeets wacht ook op de resultaten van het onderzoek door TNO. Maar dit bureau handelt in opdracht van justitie, en Smeets moet dus wachten tot justitie de resultaten van het onderzoek bekendmaakt. Dat kan nog wel een tijd duren, laat persofficier Van Eck maandag weten: "Het onderzoek bevindt zich pas in de oriënterende fase", aldus Van Eck.

De woordvoerster van Smeets zegt dat er momenteel nog geen enkele conclusie getrokken kan worden over de mogelijke oorzaak van het instorten van de balkons. Daardoor kwamen twee bewoners, die op een van de balkons stonden, om het leven.