AMSTERDAM - Topcrimineel Willem Holleeder is deze week in zijn cel aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de moord op drugshandelaar Serge Miranovic in Montenegro in 2006.

Dat heeft het Openbaar Ministerie naar aanleiding van berichten van actualiteitenprogramma Nova bevestigd. Naast Holleeder werden nog twee mannen aangehouden. Ook zij zaten in verband met andere feiten al vast.

Maruf M.

Het gaat om de 52-jarige Maruf 'Paja' M. en om Milos P. (51). M. hoorde eerder deze week bij de rechtbank in Haarlem acht jaar cel tegen zich eisen vanwege zijn vermeende betrokkenheid bij een mislukte moordaanslag in 2000 op ex-Heinekenontvoerder Cor van Hout in Amstelveen. P. zit een vierjarige celstraf uit wegens drugshandel.

Willem Holleeder werd in december veroordeeld tot negen jaar celstraf vanwege de afpersing van enkele Amsterdamse zakenlieden. Onder zijn slachtoffers was de in 2004 doodgeschoten vastgoedhandelaar Willem Endstra.

Jocic

Het OM brengt de liquidatie van Miranovic in verband met een al jaren slepend conflict tussen Nederlandse en Joegoslavische criminelen. Miranovic zou behoren tot de groep rond de Joegoslavische maffialeider Sreten 'Jotcha' Jocic. Jocic' groepering en Nederlandse criminelen zouden onder meer ruzie hebben over een gestolen partij drugs.

Holleeders advocaat Jan-Hein Kuijpers wilde vrijdag niet ingaan op de arrestatie van zijn cliënt.