PEKING - Negen Chinezen zijn het afgelopen etmaal bezweken aan de ernstige longziekte SARS, terwijl nog eens 160 mensen in China met het Severe Acute Respiratory Syndrome besmet raakten. Het Chinese ministerie van Volksgezondheid meldde maandag dat tot nu toe 206 mensen in het land aan de ziekte zijn overleden en 4280 Chinezen met SARS zjn geïnfecteerd.

Omdat de cijfers minder snel oplopen dan voorheen, proberen veel mensen in Peking hun normale leven weer op te pakken. Enkele dagen geleden waren mondkapjes nog overal te zien, maar maandag waagden veel hoofdstedelingen zich weer met ontbloot gezicht op straat.

Deskundigen waarschuwen echter dat dat een voorbarige reactie is. "Er moet nog veel onderzoek worden gedaan. Het is veel te vroeg om onze waakzaamheid al te laten varen", zei een woordvoerder van de wereldgezondheidsorganisatie WHO. Ziekenhuizen in Peking kampen met een oplopend tekort aan ondersteunend personeel. Die geven massaal hun baan op uit angst met SARS te worden besmet, meldden maandag de staatsmedia.

Schoonmakers en mensen die maaltijden bezorgen hebben hun taken overgedragen aan het verplegend personeel, dat al zwaar overbelast is door de gezondheidscrisis.