ISLAMABAD - De Pakistaanse ex-premier en oppositieleidster Benazir Bhutto die in december omkwam door een aanslag, is gedood door een bom en niet door kogels. Dat is de conclusie van de Britse politie die vrijdag in Islamabad haar onderzoeksrapport heeft gepresenteerd.

Scotland Yard deed onderzoek naar de moordaanslag op Bhutto op verzoek van de Pakistaanse president Perves Musharraf, nadat onenigheid was ontstaan over de doodsoorzaak. Volgens de Pakistaanse regering is Bhutto gedood door een bom. Haar familie zegt echter dat ze is getroffen door geweerkogels.

Het is niet duidelijk waarop de Britten hun conclusie baseren. Ze hebben geen autopsie verricht en direct na de aanslag is belangrijk bewijs in de chaos mogelijk verdwenen.

Filmbeelden

Volgens Scotland Yard, dat vooral filmbeelden van het drama bekeek, was er slechts een schutter die ook verantwoordelijk was voor de bomexplosie. De Pakistaanse regering zei eerder dat er twee daders waren.

Familie en partijgenoten van Bhutto wilden een onderzoek door de Verenigde Naties laten uitvoeren naar de doodsoorzaak. Bhutto werd een dag na de aanslag op 27 december begraven en er is geen autopsie verricht. Dit leidde tot veel onduidelijkheid.

Vooral ook omdat de overheid eerder zei dat Bhutto was overleden doordat ze met haar hoofd tegen een zonnescherm van de auto was gestoten.

Geweerkogels

Later zei Musharraf zelf dat ze mogelijk was gedood door geweerkogels. Op foto's van vlak voor de aanslag is een man te zien met zonnebril die een pistool op de ex-premier richt die haar aanhangers toewuift.

Door de aanslag, waarbij een bom afging en schoten werden afgevuurd, kwamen meer dan twintig mensen om het leven. Pakistan zei donderdag dat nog twee mensen zijn gearresteerd die mogelijk betrokken waren bij de aanslag.