NAIROBI - Minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) heeft vrijdag voormalig VN-topman Kofi Annan, die momenteel de onderhandelingen voert in Kenia, financieel steun toegezegd voor zijn huisvesting en administratieve zaken om zijn werk te kunnen doen. Om te beginnen gaat het om 150.000 euro.

Koenders heeft tegenover Annan zijn betrokkenheid getoond bij de pogingen van Annan om de crisis in Kenia te bezweren. Na afloop van zijn gesprek met Annan verklaarde hij dat Nederland en Europa erg bezorgd zijn.

Koenders riep de leiders in Kenia op een einde te maken aan het geweld en werk te maken van de problemen die daaraan ten grondslag liggen, zoals de hervormingen van de grondwet en de verdeling van land.

Rellen

Toen de uitslag van de presidentsverkiezingen op 27 december bekend werd, braken er rellen uit tussen de aanhangers van de president Mwai Kibak, die probeerde zijn tweede termijn zeker te stellen, en oppositieleider Raila Odinga van de partij ODM.

Volgens het Rode Kruis zijn daardoor inmiddels duizend mensen om het leven gekomen en zijn honderduizenden het geweld ontvlucht.

Koenders ontmoet later vrijdag nog vertegenwoordigers van de oppositiepartij ODM en gaat zaterdag naar gebieden waar de rellen zijn uitgebroken.