ORANJESTAD - Pas na het weekeinde wordt besloten of Joran van der Sloot alsnog wordt aangehouden. Dat maakte het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag op Aruba bekend.

De onderzoeksrechter wees vorige week een vordering van het OM af om de verdachte van de moord op Natalee Holloway in voorarrest te nemen. Tegen de beslissing is dinsdag beroep aangetekend.

Omdat Van der Sloot al twee keer is aangehouden, zijn de eisen zwaar. De bekentenis in het tv-programma van Peter R. de Vries voldoet niet aan de eisen.

Verklaring

Het OM heeft tot vrijdag uiterlijk tot twaalf uur 's middags de tijd om alle relevante informatie in te dienen bij het gerechtshof dat zich over het beroep zal buigen. Verwacht wordt dat daar ook de verklaring van Joran van der Sloot bijkomt, die hij aanbood bij de politie af te leggen na de uitzending van Peter R. de Vries. Het is onbekend of dat al is gebeurd.

De Arubaanse hoofdofficier van justitie, Hans Mos, bevindt zich momenteel in Nederland. Maar volgens een woordvoerder is hij daar alleen voor vakantie, "niet voor de zaak". Het OM geeft geen nieuwe informatie omtrent de zaak, totdat het gerechtshof heeft besloten.

Van der Eem

Patrick van der Eem, de infiltrant tegen wie Joran van der Sloot een bekentenis heeft afgelegd over de zaak Natalee Holloway, is de toegang tot de Verenigde Staten geweigerd. Dat meldt de website van Peter R. de Vries donderdagavond.

Van der Eem was samen met De Vries op weg naar de VS voor gastoptredens bij enkele televisieprogramma's.

Bezoekersvisum

De Amerikaanse immigratiedienst besloot op de luchthaven JFK in New York Van der Eem geen bezoekersvisum te verstrekken wegens zijn strafrechtelijk verleden. Hij is jaren geleden veroordeeld wegens drugsbezit.

Van der Eem is donderdag aan het begin van de avond teruggevlogen naar Amsterdam.