LEIDERDORP - Het Rijnland Ziekenhuis in Leiderdorp roept patiënten op voor een bloedcontrole nadat is gebleken dat een naaldgeleider niet goed is schoongemaakt en ontsmet.

Dat meldt het ziekenhuis op de website. Het gaat om een naaldgeleider die wordt gebruikt bij prostaatpuncties.

Volgens het ziekenhuis kan dat betekenen dat er "een geringe kans" is op besmetting met hepatitis-B. Daarnaast bestaat "een uitermate kleine kans" op besmetting met hepatitis-C en hiv, aldus een verklaring over de zaak, waarover het AD vrijdag bericht.

Prostaatpunctie

Volgens een zegsvrouw van het ziekenhuis gaat het om patiënten die in de periode medio 2006 tot 24 januari 2007 de prostaatpunctie hebben ondergaan. Zij zijn inmiddels via een brief op de hoogte gesteld.

"Binnen tien dagen na de bloedcontrole weten we de uitslag. Hiv heeft echter een incubatietijd van zes maanden, dat betekent dat iedereen die na 1 augustus is behandeld, voor een tweede controle moet langskomen", aldus de woordvoerster.

Vragen

Het Rijnland Ziekenhuis heeft voor de betrokken patiënten de openingstijden verruimt en een speciaal telefoonnummer en mailadres geopend waar zij met hun vragen terecht kunnen.

In de Van Mesdagkliniek in Groningen kwam begin januari aan het licht dat het verkeerd gebruik van een prikpen tot vijf besmettingen van hepatitis B en C heeft geleid. Een maand eerder constanteerde een verzorgingshuis in Rotterdam-Rijnmond twee besmettingen met hepatitis, ook mogelijk door foutief gebruik van een prikpen.

Hepatitis is een besmettelijke leveraandoening die een ontsteking kan veroorzaken en in bepaalde vormen moeilijk te behandelen is.